30 september Internationale Vertalersdag

Op 30 september is het Internationale Vertalersdag. De Duitse Beroepsvereniging van Tolken en Vertalers (BDÜ) wil deze dag dit jaar gebruiken om de aandacht te vestigen op de gevaarlijke positie van Afghaanse tolken na de terugtrekking van de Duitse troepen. “We verlangen dat er een contingent Afghaanse collega’s wordt opgevangen”, zegt André Lindemann, voorzitter van de BDÜ. “Ze zijn in levensgevaar.” De reden: tolken zijn door hun werk voor iedereen zichtbaar en genieten geen enkele bescherming. Ze brengen de woorden van anderen over, maar daarmee belichamen ze – afhankelijk van hun taak – “de stem van de vijand”. Vooral tolken worden daarom door sommige mensen als collaborateurs gezien en bedreigd. Volgens een verslag van de Frankfurter Rundschau van 29 augustus maken de Taliban jacht op tolken die voor de Duitsers hebben gewerkt.

 

BDÜ Dolmetscher in Afghanistan (Foto: Enno Heidtmann)

BDÜ-tolken in Afghanistan (Foto: Enno Heidtmann)

Meer informatie