Hoe de Nederlandse markt te veroveren? Vraag het Zalando.

In een bijdrage op de e-commercewebsite TWiNKLE vertelt Jeroen Leenders waarom Zalando zo succesvol is op de Nederlandse markt.

• Groot denken, investeerders aantrekken en snel de markt veroveren

Zalando is volgens Leenders een typisch voorbeeld van een bedrijf dat een goed idee succesvol bij grote investeerders aan de man heeft gebracht en dit vervolgens in hoog tempo heeft omgezet. Door een snelle marktverovering heeft Zalando eventuele concurrenten snel afgeschud.

• Je optimaal aanpassen aan de lokale markt

Om te kunnen concurreren met Nederlandse aanbieders en vertrouwen te wekken bij de Nederlandse consument heeft Zalando zich op een Nederlands adres gevestigd, de Nederlandse Thuiswinkel Waarborg aangevraagd en iDeal geïmplementeerd (zie mijn vorige nieuwsbijdrage over iDeal). Tevens biedt het bedrijf zijn webshop in het Nederlands aan. Zoals een recent onderzoek heeft aangetoond, koopt 45% van de Nederlandse internetgebruikers namelijk alleen via een Nederlandstalige website.

• Agressief reclame maken op de televisie en online

Ten slotte benadrukt Leenders dat Zalando enorme sommen geld in tv-reclames en online campagnes heeft gestopt. Het bedrijf heeft daardoor in korte tijd enorme bekendheid gekregen.

De marktstrategie van bedrijven als Zalando heeft een aantal nadelen voor kleinere bedrijven, maar ook voor de Nederlandse consument. Volgens Leenders zullen de tarieven voor AdWords flink stijgen door de gigantische marketingcampagnes van de grote spelers. Daarnaast moeten kleinere winkels creatief zijn en blijven om zich staande te kunnen houden. Lukt dit niet dan zullen zij worden weggevaagd of verslonden door de grote winkels. Voor de Nederlandse consument valt er dan minder te kiezen.

Bronnen:

Leenders, J. (2012, 19 januari). Waarom Zalando alles goed doet. TWiNKLE. Artikel lezen (NL)

The Gallup Organization. (2011, May). Flash Eurobarometer. User language preferences online. In opdracht van Directoraat-generaal Informatiemaatschappij en media van de Europese Commissie. Rapport bekijken (EN)