Nederlanders betalen online het liefst met iDeal

In Nederland is iDeal het meest gebruikte en geliefde online betaalmiddel. Driekwart van de Nederlanders betaalt zijn online aankopen hiermee, gevolgd door betaling achteraf en automatisch incasso. Voor het betalen op buitenlandse websites wordt het liefst de creditcard gebruikt. Ook winkeliers geven de voorkeur aan iDeal. Om de betalingsmethode te promoten bieden ze vaak gratis verzending aan, wanneer er met iDeal wordt betaald. In 2010 werden er ruim 68,8 miljoen transacties via iDeal verwerkt. Dit is een toename van 52% in vergelijking met 2009.
iDeal is een initiatief van een aantal grote Nederlandse banken, waaronder ABN AMRO, ING, SNS Bank en Rabobank. Het werkt als volgt. Na een aankoop op het internet geeft de klant aan met iDeal te willen betalen. Hierna heeft hij de mogelijkheid zijn bank te selecteren. Vervolgens wordt hij automatisch verder geleid naar het internetbankierengedeelte van zijn bank, waar hij op de gebruikelijke manier zijn betaling kan verrichten. Nadat het bedrag is afgeschreven wordt de verkoper geïnformeerd dat de betaling is uitgevoerd.
Feitelijk is iDeal dus hetzelfde als een overschrijving met als enige verschil dat het geld vrijwel meteen wordt afgeboekt. Dit betekent dat ook bij iDeal – anders dan bij een creditcard – de reclamatiemogelijkheden beperkt zijn. Een ander nadeel is dat er alleen met iDeal kan worden betaald, wanneer de verkoper deze optie aanbiedt en de koper is aangesloten bij een van de deelnemende banken. Deze nadelen wegen voor veel kopers echter niet op tegen de voordelen. Kopers geven met name de voorkeur aan iDeal, omdat de betaling meteen wordt afgehandeld en omdat het veilig is. Verder wekt de deelname van bekende banken groot vertrouwen bij de online consument.
iDeal is business partner van thuiswinkel.org, dé belangenvereniging voor verkopers op afstand.