Nederland tweede grootste internetland van Europa

Nederland is een echt internetland. Dit blijkt uit het Trendrapport Computer- en
Internetgebruik 2011
dat recent is verschenen in opdracht van Digivaardig & Digibewust. Maar liefst 91% van de huishoudens beschikt over minstens één pc of laptop met internetaansluiting. Nederland staat hiermee na IJsland op de tweede plaats van de Europese ranglijst.

Het gemiddelde internetgebruik is in 2011 met 24 minuten gestegen tot 3 uur en 6 minuten. Daarmee lijkt het internet een grotere levensbehoefte te worden dan de televisie. In 2010 zaten Nederlanders gemiddeld 3 uur en 11 minuten voor de buis.

Het internet wordt het meest gebruikt voor persoonlijk vermaak en om informatie op te zoeken. De vierde belangrijkste motivatie is het doen van aankopen. Nederland scoort hiermee na Noorwegen het hoogst in Europa. De Flash Eurobarometer 2011 over online taalvoorkeuren van gebruikers toonde in mei al aan dat 45 procent van de Nederlandse
internetgebruikers alleen iets in Nederlandstalige webwinkels koopt. Voor buitenlandse bedrijven die de Nederlandse markt willen betreden, is een website in de Nederlandse taal daarom onontbeerlijk.

Bronnen:

The Gallup Organization. (2011, May). Flash Eurobarometer. User language preferences online. In opdracht van Directoraat-generaal Informatiemaatschappij en media van de Europese Commissie. Rapport bekijken

Van Deursen, A. en Van Dijk, J. (2011). Trendrapport Computer- en Internetgebruik
2011. Een Nederlands en Europees perspectief
. Enschede: Universiteit Twente.      Rapport bekijken